Rozen op Valentijnsdag

Rozen op Valentijnsdag

Rode rozen, chocola, een romantisch diner. Op 14 februari is het Valentijnsdag!

Op deze dag verklaren we de liefde aan onze anonieme liefde met een kaartje. De laatste jaren wordt Valentijn echter meer-en-meer een dag waarin we ook onze geliefde verrassen met een liefdevol cadeautje. Als er liefde in het spel is, dan is daar onlosmakelijk de Roos mee verbonden. Er is geen ander cadeau wat meer verbonden is aan de liefde dan de Roos. Op deze dag is zelfs de wereldproductie aan snijrozen niet voldoende om aan de vraag van ‘geliefden’ te voldoen.

Origineel cadeau

De commercie speelt in op de vraag naar cadeaus voor geliefden en Valentijn wordt een commercieel festijn. Honderden websites met allerlei Valentijn artikelen. Maar….Zegt een symbool niet veel meer dan een doos chocola? Bij Easy-IndoorPlants leveren wij emotie bij u thuis. In ons assortiment hebben we de toppers voor Valentijn in huis, waaronder de PotRoos, Phalaenopsis en de Anthurium. De potroos spreekt voor zich. De Roos staat ‘symbool voor de Liefde’. Met de potroos in de makkelijke Waterfresh® is het genieten van dit ‘liefdes symbool’ niet meer beperkt tot een paar dagen. Onze potroos bloeit wel 4-6 weken! Het grote voordeel van de Waterfresh® is dat de plant zijn water continue aangeboden krijgt. De plant bloeit dus niet alleen langer maar ook nog voller en mooier.
roos rood close-up

Rode Roos

Phalaenopsis wit close-up

Phalaenopsis wit

anthurium rood close-up

Anthurium Rood

 Waar komt de Valentijnsdag traditie eigenlijk vandaan?

Er zijn meerdere legenden over de oorsprong van Valentijnsdag.

De legende van priester Valentijn

gaat over een jonge Romein uit het jaar 270. Zijn naam…Valentijn. Valentijn was Priester en leefde in de tijd van Keizer Claudius II. Door zware strijd tussen de Romeinen en de Goten kon Keizer Claudius II geen manschap missen en verbood hij zijn soldaten te trouwen. Op een dag kwam een jong stel bij priester Valentijn. De man was een soldaat en de vrouw een gelovig Christen. In strijd met het verbod van keizer Claudius II verbond de priester de twee in het echt. Dit nieuws verspreidde zich al snel door het Romeinse Rijk. Meer en meer verliefde stelletjes klopten op de deur van Valentijn en werden door Valentijn gehuwd. Het nieuws bereikte ook Keizer Claudius II, en deze gaf zijn soldaten de opdracht de ‘liefdespriester’ op te pakken. Vlak voor zijn terechtstelling zag Valentijn kans de dochter van een van de gevangenisbewaarders een briefje toe te steken. ‘Van je Valentijn!’ Deze tragedie vond plaats op 14 februari!

Varianten

In een variant op deze legende zou priester Valentijn om een andere reden bekendheid hebben gehad.Hij verzorgde zieken, ouderen en armen, waaronder de pleegdochter van de stadhouder van Rome. Deze zou zo blij zijn geweest, dat hij zich tot het Christendom bekeerde. Hierna zou de stadhouder alle christelijke gevangenen uit de gevangenissen bevrijd hebben. Voor keizer Claudius II aanleiding priester Valentijn te laten onthoofden. op 14 februari.. Een andere variant op dit verhaal speelt zich af in de gevangenis. Priester Valentijn was reeds opgepakt en gevangen gezet. Een gevangenbewaarder verzocht Valentijn zijn blinde dochter te genezen. Valentijn kon het meisje niet laten zien en werd onthoofd. Na de executie ontving het blinde meisje een briefje met de tekst: ‘Van je Valentijn!’ De legende vertelt dat het meisje direct kon zien.

De legende van Sint Valentijn

Een andere verklaring stamt ook uit de Romeinse tijd. Elk jaar vierden de Romeinen op 15 februari het feest Lupercalia. Centraal stond de vruchtbaarheidsgodin Februa. Gedurende de groei van het Christendom probeerde de geestelijke de Valentijnsfeesten binnen de kerkelijke leer te halen. Door de naam van de heilige Valentijn er aan te verbinden. In 496 riep paus Gelasius I 14 februari uit tot heilige naamdag van Sint Valentijn.

Valentijnsdag en commercie

De Engelse emigranten introduceerde Valentijnsdag in Amerika. Zoals met zoveel feestdagen en trdities zagen de Amerikanen wel handel in deze traditie. Vanuit Amerika verspreidde de traditie van Valentijnsdag zich over de rest van de wereld, waaronder ook naar Nederland. Valentijnsdag heeft Nederland sindsdien niet verlaten. Vandaar dat we nu onze ‘anonieme’ geliefde op 14 februari verrassen.
Posted by Marcel

Comments are closed.