Moederdag – De dag ter ere van het moederschap

Moederdag – De dag ter ere van het moederschap

Moederdag staat bekend als een dag dat we haar eens goed verwennen. Tenslotte is zij (vaak) degene die het gezin draaiende houdt en een groot deel van de zorgtaken op zich neemt. Naast een gezellig en compleet ontbijt (op bed) en het overnemen van de huishoudelijke taken (met behulp van de vader..) wordt ons vanaf jonge leeftijd geleerd om, met veel creativiteit, een stukje waardering te uiten voor alle goede zorgen. Dit staat nog altijd stevig op nummer 1 en is het mooiste cadeau wat je als moeder kunt krijgen.

Maar… waar komt de traditie moederdag vandaan?

Het vereren van het moederschap is al heel oud en kwam al in de griekse oudheid voor. De oorsprong van de huidige moederdag, zoals wij deze vandaag kennen, ligt in Amerika. Daar werd in de Methodist Episcopal Church van Grafton, in West Virginia, op 12 mei 1907 voor het eerst moederdag gevierd. Het initiatief was genomen door Anna Jarvis (1864-1948), dochter van de plaatselijke methodistische predikant. Haar moeder Ann Reevers Jarvis was actief in het volksontwikkelingswerk en had daarbij geijverd ‘for better mothers, better homes, better men and women’. Om die gedachte kracht bij te zetten leek het haar goed een ‘memorial mother’s day for mothers living and dead’ te houden. Haar dochter voerde dit plan uiteindelijk uit. Als datum voor deze moederdag koos zij de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905. De moederdag werd in 1914, na aanvaarding van een wet door door het Amerikaanse Congres, ook een officiële burgerlijke feestdag. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog raakte moederdag in Europa pas sinds de jaren twintig bekend. Naarmate moederdag in steeds bredere kring gevierd werd, verwaterde de bedoelde, min of meer religieuze, inslag van de dag en vermengde deze zich met andere, meer wereldse betekenissen.

Bloemen belangrijk op moederdag

Bloemen hebben sinds het ontstaan van moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. Waren het in het begin vooral Anjers…vandaag de dag nemen Rozen de belangrijkste positie in op de cadeau ranglijst. maar ook de Hortensia, de Zantedeschia en uiteraard de Phalaenopsis zijn niet meer weg te denken. Bloemen spreken meer dan welk cadeau dan ook en brengen een gevoel van geluk, liefde en vrolijkheid.

Het perfecte kado – ook per post

Wat doe jij voor moederdag? Bezoek nu de webshop en morgen heb jij het perfecte moederdag kado in huis. Onze Waterfresh® geeft namelijk wel dat gevoel van geluk, liefde en vrolijkheid maar verlost moeder wel van de dagelijkse zorg voor de planten. Echt een moederdag kado dus!! Origineel en makkelijk in onderhoud. Ga verder naar onze webshop en bekijk het assortiment bloeiende kamerplanten.
Posted by Marcel

Comments are closed.