Halloween ‘Trick-or-Treat’

Halloween ‘Trick-or-Treat’

31 oktober is het weer Halloween, op de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. De naam Halloween is waarschijnlijk een verbastering ‘All Hallow’s Eve’, de avond voor Allerheiligen. Het feest gaat echter terug in de geschiedenis tot het begin van de christelijke jaartelling.

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest ter ere van het einde van het oogstseizoen, het Oud&Nieuw. Dit feest heeft zich met de komst van zendelingen vermengd met de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen. trick or treat

Trick or Treat

‘Snoep of je leven’ of ‘Trick or Treat’ hoort bij Halloween, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? In het oude Groot-Brittannië en Ierland bestond de traditie van ‘souling’. Hierbij werd er op Allerzielen van deur-tot-deur gegaan om gebeden en liederen voor te dragen aan de doden, in ruil voor cake. De traditie van het verkleden komt van ‘Guising’ In ruil voor wat lekkers droeg men gedichten voor, en werd er gezongen of een grap uitgehaald. Het trick-or-treat is echter pas ontstaan in de vorige eeuw en is een mengeling van de voorgenoemde tradities. Het ging in deze tijd dan ook meer om de ‘grappen en plagerijen’ dan om de ‘traktatie’. Het trick-or-treat zoals we dit vandaag kennen is pas ontstaan vanaf halverwege 20e eeuw en is sindsdien pas echt een kinderfeest geworden waarbij kinderen langs de deur gaan voor een traktatie-of-je-leven…. Ook in Nederland wordt Halloween steeds populairder. Het aantal kinderen dat langs de deuren gaat neemt nog steeds toe en voor de ouderen zijn de thema-feesten niet meer weg te denken.

­Planten & Halloween

Halloween iChrysant bruin close-ups Big-Business en begint in Nederland aan een opmars dankzij het bedrijfsleven. Wat is nu de connectie met planten en Halloween? Planten worden veel gebruikt in creaties die vaak een combinatie zijn van herfst en Halloween. Veel combinaties van planten, pompoenen en verschillende decoraties zoals herfstbladeren en beukennootjes. Planten zijn geen Halloween maar geven wel deze sfeer mee in de juiste combinatie.
Bij deze tijd van het jaar horen natuurlijk de typische herfstkleuren zoals oranje, paars en rood. Welke plant past daar nu beter in dan de Kalanchoe of de Chrysant. Vooral de mini Waterfresh® is perfect te gebruiken in jouw eigen creaties met pompoenen. Hoe creatief ben jij met jouw planten?

Griezelige planten

Little_Monster_Plants_losNaast de wat bekendere kamerplanten kennen we ook de categorie vleesetende planten. Deze passen natuurlijk helemaal in het ‘griezelige’ en ‘spooky’ Halloween.  Kweker Carniflora uit Aalsmeer heeft hier zelfs een heel toepasselijk concept omheen bedacht ‘Little monster plants’ Op de site vindt je meer informatie over dit concept. De vleesetende planten voelen zich prima thuis in systemen als Waterfresh® Door de vochtige grond ontstaat de ideale omstandigheid voor dit type planten.
Posted by Marcel

Comments are closed.